Geleneksel Tahsilat ile Online Tahsilatın Farkları

Geleneksel Tahsilat ile Online Tahsilatın Karşılaştırılması

Şirketlerin müşterilerinden alacaklarını toplaması veya belirli bir süre içerisinde, yasal çerçeve dahilinde alınmasına tahsilat denir.
Firmaların alacaklarını tahsil edebilmesi için belli başlı klasik yöntemler vardır. Ancak günümüz teknoloji çağında bu anlayış yerini yavaş yavaş online tahsilat sistemine bırakmaktadır.

Geleneksel Tahsilat ile Online Tahsilat Arasındaki Farklar 

  • Geleneksel tahsilat anlayışında alacakları tahsil etmekten sorumlu bir personel ihtiyacı vardır. Bu da firma için ekstra bir maliyet demektir. Online tahsilat sisteminde ise bir personele ihtiyaç yoktur. Çünkü her şey internet üzerinden kurgulanmış bir sistem sayesinde herhangi bir aracı olmaksızın,  direk sorumlu kişiler tarafından yapılabilir. Bu da maliyetlerde ciddi bir azalma demektir.
  • Geleneksel tahsilatta pek çok banka ile muhatap olmak zorunda kalınırken online tahsilatta tek merkezden yönetim sağlanabilir.
  • Geleneksel tahsilatta mail order formu hazırlayıp müşteriye direk ulaştırmak gerekirken online tahsilatta mail order formu hazırlamaya gerek kalmamaktadır. 
  • Geleneksel tahsilatta taksit yapma imkanı çok fazla olmamaktadır ancak online tahsilatta tek çekim dışında taksitli çekim yapma şansı bulunmaktadır. 
  • Geleneksel tahsilat raporlama yapmaya çok uygun bir zemine dayanmamaktadır ancak online tahsilatta anlaşılır ve sade bir raporlama yapılabilir.
  • Geleneksel tahsilatta, bir tahsilat gerçekleştiğinde muhasebesel konularda yeni veya mevcut bir carinin tahsilatında;

Eğer mevcut müşteri ise carisini sistem çağırır ve yapılan tahsilatı otomatik olarak işler.Eğer firma yeniyse önce cari kaydı açılır ve sonrasında tahsilat işlenir. Günde 1 ya da 2 tahsilat için firma çalışanına zorluk çıkartmaz ancak günlük 10 ve üzeri tahsilatlarda çalışan açısından ciddi bir iş yüküdür. Böylelikle hata yapma payı oldukça yüksektir.Online tahsilatta ise cari hesap muhasebe entegrasyonu sayesinde tahsilatlar otomatik olarak aktarılmaktadır. Tahsildar uygulaması sayesinde kullanmış olduğunuz LOGO, NEBIM, NETSIS , MIKRO, SAP, MICROSOFT NAVISION gibi ERP programlarıyla entegrasyon sağlayarak anlaşma yapılan firma yeni ise sistemde otomatik olarak önce cari açılır, sonrasında ise sisteme otomatik olarak ödeme cari hareketleri işler.

  • Geleneksel tahsilatta plasiyer 8 bankanın POS cihazını yanında taşımakta zorlanır. Hatta bu çoğunlukla imkansızdır. Ancak online tahsilatta plasiyer sanal POS cihazı sayesinde tek bir tuşla mobil uygulama veya tarayıcı üstünden 8 bankanın POS cihazına erişim sağlayabilir.

Bayiler İçin Geleneksel Tahsilat ile Online Tahsilat Arasındaki Farklar

  • Geleneksel tahsilatta bir ya da birkaç adet pos cihazı kullanmak gerekebilir ancak online tahsilatta tek bir ekranda 8 bankanın sanal pos cihazı kullanılabilir.
  • Geleneksel tahsilatta bankalar aracılığıyla alacakları tahsil etmek mümkünken online tahsilatta payU, ipara, iyzico gibi sanal pos çözümlerinden faydalanılabilir. Kullanım modellerine göre de tahsilat yöntemleri ayrıca geliştirilebiliyor.
  • Geleneksel tahsilat genel olarak mesai saatleri dahlilinde tercih edilir ancak online tahsilatta 7 / 24 tahsilat yapma imkanı bulunmaktadır.
  • Geleneksel tahsilatta masaüstü bir POS cihazına gerek varken online tahsilatta sahada da sanal pos üzerinden tahsilat işlemleri gerçekleştirilebilir.
Eklenme Tarihi: - Güncellenme Tarihi: